Velg en side

Den mest folkerike nasjonen i verden, Den føderale folkerepublikken Kina, har fått øynene opp for langrenn. Ikke uten grunn, for neste OL går av stabelen i Sør-Korea, og fire år etter det i hjemlandet Kina. Dermed har kineserne et mål om å markere seg i langrennssporet også. Og hva bedre er vel ikke å få hjelp av norske eksperter, myndigheter og idrettsforbund. For med hjelp av Norge, satser kineserne sterkt på at Kina skal bli den store vinternasjonen under lekene i 2022. Da er det først og fremst langrenn som gjelder, men også skiskyting og hopp.

Måten det skal gjøres på er i og for seg en ny satsning etter at forholdet mellom de to landene endelig ser ut til å ha bedret seg. Ingen handelsblokader eller stygge blikk sendes lenger over til hverandre, etter at Norge tildelte Nobels Fredspris til Liu Xiaobo, som var en sterk motkjemper av landets styresett. Nå er den tiden lagt bak, og landene ser muligheter til samarbeid på mange områder.

Hvordan hjelpe?

Hvordan skal Norge hjelpe kineserne til å bli bedre i langrennssporet? Det er hvert fall uten astmamedisin og clenbuterol. Hovedfokuset vil ligge på trenerekspertise, langrennsteknikk og ikke minst noen knep for smøring og preparering av ski. Det gjelder ikke bare å være sterkest og best trent, men også å ha de beste skiene i all slags vær. Kanskje de neste skiheltene kommer fra Kina.

Selv om Kina ikke tradisjonelt sett har utmerket seg innen skisporten, så har de alle mulige forhold lagt til rette for seg. De har både gode skianlegg i mange deler av landet, samt at de også har vinter. Dermed er det bare å sette i gang med å finpusse på skiteknikk og smøreteknikk. Det er nok her de norske ekspertene kan bidra mest. Målet deres er likevel ikke å fortelle kineserne alle hemmeligheter de norske har, men langt på vei hjelpe dem til å komme opp på et nivå hvor de kan hevde seg internasjonalt. Da vil også interessen og oppslutningen øke på hjemmebane. Det er viktig når et så stort idrettsarrangement skal arrangeres om knappe seks år.

Effekten av å få hjelp av en ski-nasjon som Norge, vil nok ha større effekt enn all slags doping til sammen. Samarbeidet går faktisk også ut over arbeidet som idrettsforbundet selv har tenkt å legge ned fram mot de olympiske lekene, selv om denne interessen også har noen økonomiske fordeler. Det kan derfor være mange som kan ta nytte av et slikt samarbeid. Det er ikke sagt at man må være ansatt i idrettsforbundet for å hjelpe kineserne om langrenn, og kunne man tenke seg til å bo i Kina noen år, kunne man saktens melde seg på hos vennene i øst. Da kunne man både hatt arbeid, samtidig som man fikk leve ut drømmen om å reise til det store riket.

Doping mer sofistikert

Doping blir stadig mer og mer sofistikert, men samtidig gjøres det flere tester og kontroller av utøverne. Det er tvilsomt at bistanden fra Norge vil handle om hvordan man skal unngå å bli tatt for doping, men heller ha fokus på de sportslige tingene. Det kan være alt fra kosthold og styrketrening, hvordan man skal ta dobbeldans og holde overkroppen over hofta ved staking også videre. For det andre vil det være viktig å utdanne gode skismørere og vise hva slags teknologi som benyttes for å få de beste skiene.

Dermed vil Kina kunne få et stort forsprang over konkurrentene sine i en idretts som tradisjonelt har vært størst i de nordiske landene. Men hva vil skje dersom kineserne ikke lykkes i Vinterolympiaden i 2022? Det finner vi ut om 6 år.