Toppidretten er knallhard og kun de beste av de beste når helt opp. For noen blir det så viktig å nå helt opp blant verdenseliten at de tyr til ulovlige midler. Det er midlertidig ikke alltid doping fører til at topp-plasseringer, selv om mange prøver hardt. Mange langrennsløpere som velger å gå så langt, har ofte vist stor framgang i sine resultater på kort tid. Toppidretten er knallhard og kun de beste av de beste når helt opp. For noen blir det så viktig å nå helt opp blant verdenseliten at de tyr til ulovlige midler.
Det er midlertidig ikke alltid doping fører til at topp-plasseringer, selv om mange prøver hardt. Mange langrennsløpere som velger å gå så langt, har ofte vist stor framgang i sine resultater på kort tid.Nedenfor kommer en liste over ting som tyder på doping hos langrennsløpere:
1. Dersom en langrennsløper plutselig begynner å prestere på et mye høyere nivå enn de tidligere har gjort, er det mange som mistenker doping. Det skjer gjerne etter at sesongen er over, og da de kommer tilbake neste sesong, har de resultater som overgår de tidligere resultatene. Noen mener det skyldes godt treningsgrunnlag, andre mistenker ulovlige midler. Det er fordi det tas færre dopingtester utenfor sesong
2. Stadige besøk hos suspekte leger. Mange langrennsløpere og andre idrettsutøvere er stadig syke på grunn av at de bryter kroppene sine ned gang på gang. Noen idrettsleger har spesialisert seg på å systematisk å dope sine idrettsutøvere. Norske langrennsløpere har egne norske leger, noe som gjør at norske utøvere sjelden blir mistenkt. De norske idrettslegene har ingen rykte på seg for å drive med doping.
3. Langrennsløperen har ekstremt lav vekt. Noen langrennsløpere har veldig lav vekt, noe som er vanskelig å oppnå når man trener så mye som de gjør. Lav vekt er likevel med på å forbedre en rekke resultater, som for eksempel skøyting i bratte bakker. Nye ski-teknikker gjør at utøverne må ha store overkroppsmuskler. En kritikk til dette er at alle er forskjellige, og noen kan gå ned i veldig lav kroppsvekt.
4. Kommer fort tilbake etter sykdom. Av og til kan man se fra tv-skjermen at utøveren er syk og ikke klarer å prestere på høyeste nivå. Men ofte ser man at utøvere kommer fort tilbake i superform. Det er ofte veldig mistenkelig når man tenker på hvor lang tid enkelte sykdommer tar. I enkelte idretter eller arrangement må utøverne prestere over mange dager eller uker. Da er det helt nødvendig å være frisk.
5. Intenst blikk. Mange som har dopet seg, kommer fort inn i en flytsone som gjør at de blir helt oppsluk av å prestere. Det intense blikket er et godt tegn på en dopet utøver, selv om det for ikke-dopede utøvere er helt mulig å komme i flytsone. Det er også mange andre kjente utøvere som har intense blikk, uten at de noen gang har dopet seg. Eller har de?
6. Stadige bortforklaringer selv om det er mye dopingavsløringer i det indre miljøet. Man har sett mange ganger at langrennsløpere har tilsynelatende vært helt uvitende om hva som skjer rundt dem, og ledd anklagene bort som dumme påstander. Fakta er ofte at alle har vært med på det. Det som midlertidig kan være en mulighet, er at utøverne selv har blitt presset til dopingen og samtidig presset til å holde tett.
7. Det kan høres spekulativt og arrogant ut, men kommer man fra land der det har vært lang historie med doping ikke bare i langrenn, men også andre idretter, da vil andre nasjoner bli mistenksomme dersom det kommer fram utøvere som presterer på høyt nivå.
8. Anormaliteter. Langrennsløpere som gjennom systematisk doping utvikler enorme muskler eller unormale trekk. Men også vanlige utøvere kan ha unormale trekk, derfor er det vanskelig og farlig å si at en med store muskler er dopet. Det er fordi alle mennesker er ulike, noen med store muskler og noen med annerledes utseende.
9. At noen er blant de beste år etter år. Det å være i verdenstoppen i en idrett år etter år er noe som krever enormt mye trening uten at det oppstår skader eller at det kommer noen yngre som tar over troen. Det kan imidlertid også tyde på stor kapasitet og enorm stor glede i det å være toppidrettsutøver blant verdens beste langrennsløpere.