Velg en side

Etterhvert som E-sport som industri har vokst til å bli en milliardindustri øker også presset og lønnsomheten av å være blant de beste utøverne. Under store turneringer som arrangeres og hvor premien kan være på flere millioner kroner, vil også doping kunne bli en løsning spillere velger for å holde seg på topp.

Det er gjerne ikke de samme stoffene som brukes i andre idretter for å yte bedre i form av fysisk styrke, hastighet eller utholdenhet. Innenfor E-sport er det heller dopingmidler som får spillerne til å slappe bedre av, reagere raskere og å holde konsentrasjonen oppe over tid. Spiller man for eksempel live casino om store summer, kan det fort være fristende å benytte seg av rusmidler som lar deg unngå å bli stresset og ta dårlig beslutninger som kan føre til at du taper penger.

Dagens system og resultater av dopingtesting

Etter at den profesjonelle E-sport utøveren Kory Friesen innrømmet å ha brukt det psykostimulerende legemiddelet  Adderall i 2015, har det blitt utført flere dopingtester i forbindelse med større turneringer og arrangement. Selskapet Sporting Integrity consultancy har blant annet samarbeidet med Esports Integrity Coalition (ESIC) og har utført en rekke tester av spillere som har deltatt på turneringer.

Kory Friesen
Kory Friesen med venner

Sjefen for firmaet, Michele Verroken, hadde tidligere hovedansvaret for anti-doping i britisk sport og mener man har sett et positivt resultat av den gjennomførte dopingtestingen. Gjennom undersøkelser og spørreskjemaer rettet mot spillere i E-sport miljøet har man både fått vite hvilke rusmidler som brukes mest, og hvilke rusmidler spillerne selv mente man burde teste for.

De aller fleste rusmidlene kan også testes oralt, noe som gjør at testingen kan gjennomføres raskt og effektivt til en langt rimeligere pris enn i idrettsmiljøet. Gjennom rutinemessig testing er det også enklere å avskrekke utøvere som har vurdert rusmidler fra å faktisk prøve det.

Gode hensikter og en tryggere industri

Ettersom E-sport preges av mange unge utøvere kan man også argumentere for at man vil skape et langt tryggere miljø også for spillerne, gjennom å ha regler og gode rutiner for doping og juks innenfor industrien. Det er i tillegg en relativt ny industri, hvor man fortsatt har store muligheter for å kunne forme bransjen og legge et godt grunnlag for industrien videre. Gjennom å være klar over eventuelle problemer som risikoen for doping og misbruk av rusmidler på forhånd, vil det også være langt enklere å forhindre at man får et større problem i fremtiden.

Electronic Sports League gikk tidlig ut med en liste over legemidler som ikke er tillatt å bruke under deres turneringer, hvilket kom etter avsløringen om bruk av rusmidler i industrien i 2015. Dette er nå noen år siden og doping innenfor E-sport har blitt tatt langt mer på alvor også i ettertid. I dag er derfor dopingtesting en relativt vanlig rutine på de største turneringene, noe som også har bidratt til en langt sunnere bransje hvor turneringene også blir mer rettferdige.