Velg en side

Teknologien har en enorm ekspansjon, noe vi har sett gjennom mange år allerede. Den påvirker oss i hverdagen, og snart kan det man ikke trodde mulig for en del år siden, være like vanlig som å drikke kaffe om morgenen.

Hvordan slik teknologi kan påvirke idretten er usikkert, men at mange vil prøve å jukse seg til medaljer, heder og ikke minst mange penger, er helt sikkert.

Hvordan blir doping i langrenn i framtiden? Teknologiske framskritt gjør at man kan endre og bedre de minste av de minste bestanddelene, nemlig atomene og enda mindre deler. Vi snakker om nanoteknologi, biokjemiske fremskritt og forskning på hvordan man skal bli udødelige. Det vil nesten være umulig å kontrollere doping, selv i langrenn og andre idretter. Så hvordan vil fremtiden se ut for norske og utenlandske langrennsløpere?

Man får gå ut fra at det fortsatt er snø og gode skiforhold selv i fremtiden, men selv det kan man spekulere på i disse dager. Men at doping og juks fortsatt vil være et problem, det må man bare regne med. Hvert fall dersom det fortsatt er penger i idretten. Det er ingenting som tyder på noe annet.

Så hva er disse nye teknologiske framstegene de snakker om?

Nanoteknologi og doping

Nanoteknologi handler om å endre på de strukturene alle består av, men som er så lite at det er helt umulig å se det med det blotte øyet. Nanoteknologien kan både forbedre og reparere indre organer uten at det gjør skade ved å sende inn bittesmå sensorer i kroppen. Kanskje kan de også sendes inn i skiene for å skape de aller beste forholdene for at skiene skal gli fort over snøen? Eller endre strukturen i snøen selv?

Man kan se for seg at nanoteknologi kan øke muskelkraft og kondisjon ved å sende inn medikamenter til de spesielle muskelgruppene. Nanoteknologi handler om de minste bestanddelen i kroppen, og det er perfekt for folk som vil jukse i langrenn. Eller andre idretter.

Biokjemi og doping

Med forskning på biokjemi finner man ut at man kan endre strukturene i materialer, både for å gjøre dem sterkere og for å holde kroppen helt frisk. Biokjemi kan skape nye stoffer som ikke finnes naturlig i naturen, og dermed kan man ikke direkte finne ut av det ved en dopingkontroll.

Såkalt genteknologi kan til og med lage nye organer og få dem til å fungere perfekt i kroppen. Man kan erstatte gamle organer med nye og dermed være friskere enn noen gang. I langrenn kan man tenke seg at slik teknologi kan bli brukt ved opptrening eller ved skader og sykdom. Man kan bruke det uten at man finner ut av det, og en utøver kan i realiteten være like god hele tiden.

Vitenskapen gir muligheter

Hvordan doping i langrenn vil utvikle seg i framtiden er usikkert, men det er mye som kan tyde på at man står ovenfor enda større problemer enn man trodde og håpet på. I takt med at samfunnet utvikler seg, forskningen blir enda mer kunnskapsrik og vitenskapen gir muligheter man ikke trodde var mulig, utvikler også dopingen seg i idrett. Det vil helt sikkert være i fokus for de nasjonale forbundene, og de internasjonale forbundene vil ta enda sterkere virkemidler i bruk.

Doping eller hva man skal kalle det er alle typer for juks. Det største og viktigste virkemiddelet må derfor bli holdningsskapende endringer. Dersom folk ikke vil dope seg i langrenn, så vil de heller ikke gjøre det. Den andre måten å få grep om doping, også i langrenn, er å redusere eller ta helt bort pengepremiene i idrett.