Velg en side

Skal man få bukt med doping i langrenn, må man kanskje begynne med de unge. Det er de som er framtiden i norsk langrenn, og det er de som må forstå at doping ikke lønner seg i det lange løp. Alle ønsker en ren idrett uten juks og doping. Men da har man et stort arbeid foran seg, fordi mange rapporter viser at doping blant unge er svært utbredt. Men det handler også om hvordan man sår og høster. De unge lærer av sine eldre forbilder, og mange av dem er dessverre dopingtatt. Men all skyld skal ikke legges på dopingtatte utøvere, samfunnet generelt har et ansvar. For det viser seg gang på gang at egne interesser går framfor flertallets gode, noe som viser seg i idretten, i politikken, i næringslivet og overalt hvor man vender det andre kinnet til.

De unge i dag må forstå at juks ikke er akseptabelt og ikke sunt. Det gjør at forutsetningene for å vinne ikke er like, og at noen derfor faller etter som resultat av doping og juks. Store drømmer kan bli skylt ned i kloakken, for at noen andre skulle vinne og stikke av med all oppmerksomheten, æren og berømmelsen som fulgte med dopingen.

Ny standard

Unge må forstå at de kan sette en ny standard. Det er ikke tøft eller greit å gjøre som sine forgjengere. Det er tøft å si nei og gjøre ting på den riktige måten. Det samme gjelder for røyking og alkohol. Derfor må man fremme holdningsskapende kampanjer og ”propaganda” i stedet for å satse på at det går bra. For å endre holdninger, må man også gå i seg selv. For mange kan det være vanskelig å innrømme at man selv har gjort noe feil.

Unge i dag har en stor mulighet til å starte denne nye trenden, og kanskje er vi allerede i ferd med å se den. Det rapporteres om mindre fyll i russetiden og ting som røyking er nesten helt faset ut. Selv om narkotika fortsatt er et problem i Norge, er kanskje ikke såkalte harde stoffer like vanlig å ta i dag som for 20 år siden. De unge er mer opptatt av å lykkes, og ha høy levestandard. Det er et tveegget sverd, fordi mange tror at å jukse seg til heder og ære, vil gjøre dem godt.

Det gir ingen god smak å vinne på falske premisser. Det vil man kanskje ikke kjenne på som ung, men når den tiden kommer, vil man angre bittert. Det var ikke en selv som var best, det var han som aldri vant noe, men som utøvet idretten sin uten ulovlige midler som egentlig var den store helten. Det er noe som kan bli en stor byrde etter som årene går og man får mer innsikt.

Kampanjer

Klubber og landslag kan drive kampanjer rettet mot unge for at de ikke skal gå i den fellen å tro at toppidrett er en enkel affære. Holdninger som kanskje mange går med uten at de egentlig selv vet hvorfor, men som de har fått tredd over hodene sine opp gjennom barne –og ungdomsårene. Ved å snakke om unge langrennsløpere og andre utøvende, kan man spre informasjon og kunnskap om doping slik at ikke de skal gjøre det samme.

Som Francis Bacon sa en gang i tiden, så er kunnskap makt. Denne makten kan man bruke til å gjøre de riktige tingene. I denne sammenheng er det å holde seg unna doping og juks, enten det er i langrenn eller i andre situasjoner i livet.