Velg en side

De norske mediene, med de forskjellige byråene i bakhånd, er i førersetet når det gjelder å håne og krenke de utenlandske langrennsløpere dersom blir tatt i doping. Men tonen er en helt annen når det gjelder en nordmann.

Dobbeltmoralen viser bare hvor lite skjønn de norske mediene har, og hvor lite de bryr seg om individer, og setter fokus på egen suksess som gravende journalister.

Er det slik at de ikke forstår hva de egentlig uttaler seg om, eller er det slik at man rett og slett favoriserer ”sine egne”. Det å verne om sine egne er en menneskelig atferd som det fleste gjør, så det er kanskje ikke så farlig. Men det kan virke som formidlerne ikke forstår alvoret i det.

Det er ikke lenge siden vg.no hadde en reportasje om russisk idrett som visstnok ha hyllet to dopingdømte utøvere i en utmerkelse.

Det er heller ikke lenge siden sportskommentatorer får en merkelig tone når de snakker om utenlandske langrennsløpere som plutselig slå til og går et godt renn. Det er lang historie for denne skepsisen og hånlige uttalelser.

Men hva er det som skjer rundt våre egne utøvere som har vært i verdenseliten med sine prestasjoner før de har blitt tatt for doping eller brutt de internasjonale dopingreglene om dokumentasjon og loggføring?

Uttalelsene om Therese Johaug

Jo, det som skjer er at de prøver å redusere lovbruddet og setter seg og utøveren i forsvarsposisjon. Vi kan jo se på uttalelsene om Therese Johaug den siste tiden.

Jan Ove Tangen som er professor i idrettssosiologi, uttaler i en artikkel fra april i år om ”sviket mot Therese Johaug”. Her forteller han om at Norges Skiforbund har sveket henne, det internasjonale antidopingarbeidet har sveket henne, politikere og myndigheter. I tillegg har forskere og media sveket Therese Johaug. Hva han legger i sine begrunnelser, tar ikke denne artikkelen høyde for, men det er ordlyden som en vil ha frem. Det er alle andre enn Therese selv som har skylden altså. Det skjer svært sjelden, om noen gang, at norsk media tar utøveren i forsvar og prøver å komme med en plausibel forklaring på hva som kan ha skjedd.

Vg.no selv skriver i det Therese Johaug får dommen fra CAS (Court of Arbitration for Sport), at drømmen hennes er knust, og at Norge bør boikotte OL. Her skylder man på et dårlig system, som ikke er profesjonelt. Det er altså ikke utøveren sin skyld, men noen andre. Vi husker alle da Mulhegg og Myllylla ble utenstengt fra langrennssporet, da var det både systematisk og bevisste handlinger. Når det gjelder den norske gladjenta, er det alle andre sin feil.

NRK er med i rekken medier som klarer å dysse ned og bortforklare dopingbruken til Therese Johaug. For å feilinformere norske barn, har de er reportasje i Nrksupernytt som heter: Hvorfor er doping så strengt? Selve artikkelen er ganske nøktern, men det er den lille neddyssingen av selve forbrytelsen som blir patetisk. Den sier til og med til slutt, at prestasjonsfremmende midler kan gjøre at man blir litt sterkere, litt raskere og holder litt lenger hvis man bruker dem.

Db.no kommer heller ikke utenom å gjøre Therese til den lille uskyldige, mens CAS er de knallharde bødlene. De legger til og med ut bilder med navn av de som har gitt henne dommen, som om det har noe som helst betydning. CAS er et uavhengig organ som skal sørge for at saker som denne får en dom.

Man skal ikke alltid tro det som står i mediene, og man skal være bevisst på hva som skrives. Medier skal ikke pynte på fakta, men fortelle leserne om verden slik den er.