Velg en side

Det er mange rare situasjoner som kan føre til at man blir beskyldt for å bruke forbudte stoffer til å fremheve sine prestasjoner. Og det er mange rare forklaringer. Det som er sikkert er at det er alt for mye juks i toppidrett, og alt for mange som er med på lureriet. Det er en årsak som driver folk til juks, og det er penger. Penger styrer det meste her i verden, også når det kommer til idrett.

Norsk doping?

Doping i norsk idrett har imidlertid ikke vært utbredt, eller man har klart å skjule det mer enn andre. Det er mange ting som tyder på at norske idrettsutøvere og deres trenere og hjelpere kanskje ikke bare har rent mel i posen.

Therese Johaug er en vassekte og glad norsk jente fra bygda I OS kommune. Hun er oppvokst på gård langt utenfor medias og idrettens øyne. Terese elsket å gå på langrenn og drive sport. Etter mange års hard trening og utallige timer i sporet, slo hun for første gang virkelige gjennom under Ski-VM i Oslo i 2011. Det vant hun 30 km fri teknikk, og var hoppende glad da hun skulle opp til selveste kongen for en prat og en god klem.

Mange har spekulert i Johaugs prestasjoner, og hennes svært muskuløse kropp. En av grunnene til at hun har hatt suksess er hennes lave vekt, samtidig med hennes utrolige styrke i oppoverbakkene. Slik som i Tour de Ski i 2016, vant hun ved å gå like fort som mange av gutta opp over den siste bakken opp til Alpe Cermis i Val di Fiemme.

Krem for munnsår

Therese ble tatt for å ha brukt en krem til et munnsår. Munnsåret oppstod under en treningssamling i Norge, men etter et opphold i Italia skjer den fatale hendelsen. I et virvar av regler, forbudte midler og medikamenter, stress og feilvurderinger, anskaffet legen hennes en krem som inneholdt et dopingmiddel. Legen visste ikke om det forbudte stoffet, og mener også at det ikke stod forklart på pakningen han kjøpte. Tereses karriere er satt på vent, legen mister jobben og livet som langrennsløper kan fort ha sluttet her.

Men var det en tilfeldig tabbe som felte Therese? Er det mulig for en toppidrettslege å ikke vite om stoffene i medikamenter? Er Therese feildømt? Eller ser vi antydningene til en kultur og et miljø som har fått holdt på i det skjulte alt for lenge?

Endret kultur?

Det er mye som tyder på at kulturen har endret seg en del. Det norske langrennsmiljøet har slitt med en del rykter og da det kom frem av til og med utøveres som ikke hadde astma, kjørte i seg astmamedisin fra såkalte ventilatorer før rennene, begynte mange å mistro miljøet enda mer. Når det i tillegg viste seg at toppetasjen i smørebussen som er med overalt, var en egen salong for utøverne til å få åpnet porene og øke lungekapasiteten, var det for mange begeret som rant over. Dette strider fullstendig mot den åpenhetskulturen som hadde rådet i så mange år, nettopp hvordan utøverne trener, spiser, restituerer og eventuelt behandler skader og uoppnådd form. Det at utøverne fritt kan ta astmamedisin, er helt på kanten av hva vi ville tolerert dersom det gjaldt en utenlandsk utøver. Når man så finner ut at man doserer for en dag som mennesker med sykdommen gjør for en hel måned så er det noe som skurrer.

Om Therese Johaug er en doper eller ikke, vil vi kanskje aldri få vite. Hun har uansett fått en straff om å holde seg unna all organisert idrett fram til slutten av 2017. Tiden vil vise om hun kommer tilbake.