Velg en side

For mange kan det synes som at hele idrettsverden er gjennomsyret av doping og juks, og at det ikke virker som at det er noe som kan gjøre at jukset forsvinner. Derfor må man kanskje tenke nytt for at ikke doping skal foregå, både for at idretten skal bli mer oppnåelig for andre som sliter seg gjennom tusenvis av timer med trening, men også for at den skal vise hvem som egentlig er best. Med doping vet man aldri hvem som har rent mel i posen. Langrenn er en kondisjonsidrett hvor mange utøvere stadig blir tatt for å ha brukt ulovlige midler for å få lavere vekt, større muskler og raskere fibre.

Så kanskje det er tid for å lage nye måter å straffe dopingbruk på i langrenn. Kanskje de kan være med på å gjøre at det blir verre å gå til det skritt å dope seg.

  1. Dopere må gå med treski

En som har dopet seg i langrenn, risikerer i dag utestengelse og økonomisk straff. Ofte er det ikke nok til at den dopingtatte utøveren kommer tilbake og konkurrerer på lik linje som før. I stedet kan skiløperen som har dopet seg tvunget til å delta på gamle treski. Da kan de dope seg så mye de vil, for det er ingen tvil om at treskiene både er tyngre og tregere enn dagens ski.

  1. De som har dopet seg må gå med en rød hatt

En rød hatt ville gjort underverker. Når doperne ligger foran i løypa, vil alle tilskuerne bue i stedet for å heie, og kanskje får de en haug råtne tomater på seg. Dopere med rød hatt vil alltid bli gjenkjent.

  1. Sjefen må gå av, neste gang en annen i støtteapparatet

Dersom en langrennsløper blir tatt i doping, så mister skismøreren jobben, så massøren, så legen også videre. Dersom det er andre som får kjenne konsekvensene, kan det bli enda vanskeligere å ta det valget at man vil sope seg. En effektiv og god løsning, mener mange.

  1. Må gå med ekstra drakt med innsydde vekter

En som blir tatt i doping, får i dag alt for lite straff. Men dersom man måtte gå med en ekstra skidrakt fylt med 20 kg manualer, så ville pipa fått en annen låt. Ekstra vekter ville gjort at doperne ville havnet langt bak, og aldri kunne komme raskest opp de bratte bakkene.

  1. Effektive støt

Man kunne tenke seg at hver gang en doper prøvde å forsere fra de andre løperne, så ville løperen få et støt. En utrolig effektiv måte å gjøre at ingen langrennsløpere som dopet seg vant noen gang igjen.

  1. Dopere må fronte antidopingkampanjer

Dersom man blir tatt i doping må man fronte dopingkampanjen og fortelle om hvor dum man har vært. Dette må de være med på helt til karrieren er over, gjerne også slik at de ikke får trent nok. I stedet kan de ta så mye doping de bare vil, men aldri få noen helseforsikring når effektene av dopingen viser seg senere i livet.

  1. Ski som går fort i bakker, veldig fort

Alle som har dopet seg må gå med rakettski, som man aldri vet når vil eksplodere i kjempe-fart. Det kan være opp de bratteste bakker og ned de villeste utforkjøringene. Uansett vil det være helt umulig å kontrollere dem. Det ville blitt kjempeunderholdende for publikum, men helt umulig for dopingutøveren. Nok en rimelig straff for en som velger å dope seg til suksess.