Velg en side

Er doping et samfunnsproblem, eller er det begrenset til toppidretten? Vel, toppidretten er i det minste regulert. Det foretas jevnlige kontroller av utøverne på de høyeste nivåene. Til og med i sjakk sjekkes spillerne i de store turneringene. Vår egen verdensmester Magnus Carlsen har blitt holdt igjen etter kampen et par timer, som han nok heller ville brukt til å forberede neste morgens match.

Men det er slik i vårt egalitære samfunn, at det som tilfaller toppene renner nedover hvor det fordeles og utnyttes av massene. Prestasjonsfremmende midler brukes på alle nivåer, også blant hobby-utøvere. Det er lett å bli besatt av å stadig bli bedre, og bruke alle midler som er til disposisjon. Samfunnet har ressurser til en slik omfattende kontroll, men er det noe vi kan gjøre med holdningene til folk?

Prestasjonspresset må reduseres

Er dette året du skal klare Birkebeinermerket? Det er vel og bra, men husk å holde deg på jorda mens du forbereder deg. For ikke å bli besatt, bør du ha noe som avleder oppmerksomheten uten at det går på bekostning av treningen.

Mange har funnet nytte, og glede, av å ha med hunden på treningstur. Med og uten ski. Det er intet problem å ta den med i bilen. Et hundebur er praktisk og gjør turen mere sikker for hunden. 

Derfra kan dere oppsøke nærliggende naturlige treningsarenaer. Med en hund ved din side kan du gjenoppdage den ekte og uforbeholdne treningsgleden. Du skal heller ikke se bort fra at når presset letter, at du faktisk også presterer bedre. En firbeint treningskamerat kan være en god erstatning for doping.

Best uten doping

Noe vi kan utnytte i anti-doping arbeid er nordmenns stadige fokus på sunt og naturlig kosthold. Aviser og andre medier er stappfulle av kostholdsråd. Vi har blitt mange som leser innholdeklarasjonene på hver eneste matvare vi legger i oss. Stadig flere prøver ut vegansk eller vegetarisk kosthold. Kunstige tilsetningsstoffer er fy-fy.

I en slik sammenheng kommer kjemiske og kroppsfremmede midler dårlig ut. Hvis vi bygger videre på folks avsky for alt inntak av midler som ikke er naturlige for kroppene våre, er det intet problem å inkludere prestasjonsfremmende midler, altså doping. Og hvis folk flest avviser disse midlene, vil dermed tilbudet og tilgjengeligheten reduseres. 

Frem gode holdninger

Holdningsskapende kampanjer har vist seg å være mer effektive enn reguleringer. Når folk forstår hva som er best for dem, vil de innrette seg.

La oss gå for naturlig idrettsutøvelse og kroppsutfoldelse!