Velg en side

Doping er et utbredt fenomen i idrett. Det handler om penger og makt. Det handler om heder og ære. Doping er med på å spisse formen til det helt ekstreme hos idrettsutøvere som allerede er i verdenseliten. Skulle man jo tro.

Doping er vel så utbredt i befolkningen ellers, om ikke mer. De samme grunnene og kanskje begjær kan tas med. I Bibelen står det at man skal elske sin neste, i realiteten gjør folk alt for å slå naboen i skisporet. 

Doping og dopingtest finner de på nettet, men driver man organisert idrett må de ha hjelp fra noen i støtteapparatet.

Profesjonelle dopingtestere

En dopingtest kan avsløre om du har dopet deg. Det viser seg i unormale verdier og spor etter kjemiske kombinasjoner. Dopingtester utføres av ulike organer innenfor idretten, slik som Antidoping-Norge eller WADA. En dopingtest, er ikke som du ville ha gjort det med eksempelvis en klamydia test, hvor du enkelt kan sjekke om det finnes spor av proteiner osv. En doptest, i idrettens verden er litt mer omfattende enn som så, fordi det krever utvidede blodprøver osv.

Er du likevel en ærlig utøver uten falske intensjoner, synes alt rosenrødt. Du sliter kanskje i de tøffeste bakkene bak folk med testosteronet sprutende ut av ørene og du løfter ikke som om du var en utøver i toppen av stigen.

I dag handler dessverre ikke idrett om talent eller interesse, det en nemlig treningen og det sportslige opplegget rundt deg som betyr noe. Som Ingebrigtsen-brødrene. De har en naturlig dopet tilværelse, med tre konkurrerende brødre og en til tider ekstremt engasjert far som er deres trener.

Spiser man riktig og trener jevnlig er det likevel den mest fornuftige tilnærmingen. De som bevist tar doping styrer sin egen skjebne mot sykdom, plager og død. Blir de i tillegg tatt for doping i karrieren, risikerer de store bøter og rettergang.

Vanskelig å avsløre når alle jobber sammen

Det er likevel i alt for manges interesse at en utøver skal lykkes med doping. Store beløp og store sponsoravtaler ligger til grunn for det. Et forbund kan derfor plukke ut de utøverne de vet er doping-frie for å ta tester for hele laget. Medisinske støtteapparat kan hjelpe utøverne å skjule doping ved å injisere medikamenter som dekker for andre. Smart, men hva gjør doping med kroppen? Noen vil si at man bare fyller opp potensialet den har, andre vet at dopingmidler ikke er sunt.

Men føler du at du presterer bedre enn du vanligvis gjør, så kan det hende du har trent såpass godt at kroppen faktisk responderer bedre. Eller har noen i støtteapparatet ikke vært ærlige. Hvordan skal du som ung utøver vite hva legen foreskriver eller hva som er i sprøyten som du får? 

Når man er utøver av idrett har man plikt til å sjekke dette, selv om Therese Johaug trodde hun fikk en salve uten doping. Det trodde jo legen hennes også.

Et vanskelig dilemma

Er dopingproblematikken fullstendig diskutert? Vi kan undres, men det er også et spørsmål om genetikk. Ser man på en utøver som Usain Bolt (som for øvrig aldri har testet positivt på dopingtest) så kan man enkelt se hva genetikk har å si. Han har en helt unik utforming av kroppen som var synonymt med stor fart. 

Det betydde at han, selv om han vant med flere meter på 100 meteren, ikke brukte mer energi enn de andre. Han var rett og slett overlegen. En som tar doping får kanskje ikke ut dette potensialet, på grunn av ting i kroppen som ikke er 100% optimale. Kanskje denne utøveren tar i mye mer enn en som er fysisk overlegen.

Kanskje er dette like urettferdig. Kanskje burde man måle idrettsprestasjoner etter hvor høy prosentvis innsats man gjør. Hvordan skulle man måle dette? Problematikken rundt doping og juks i idretten er vanskelige tema.

Vi liker å se på utenlandske utøvere som dopet seg som feige, juksemakere og banditter. Men hva med det norske landslaget i ski. De har enda flere fordeler som de andre konkurrentene ikke har:

  • Egen smørebu med et stort støtteapparat
  • Samarbeid med oljebransjen og norsk teknologi
  • Et stort økonomisk budsjett
  • Mange tilhengere på stadion
  • Særegen norsk speaker på stadion (spesielt skiskyting)
  • Hva med astmamedisin?

Doping er så mangt, men det er kun de som blir tatt for å injisere forbudte stoffer som blir tatt. Hold deg ren, konkurrer ærlig og gjør ditt beste. Så får vi håpe karma vil ta kjeltringene til slutt!